Dricka säkert och ansvarsfullt alkohol i samhället

0

Idag konsumerar unga och vuxna människor mer alkohol per kvadratmeter i Sverige än vad det gjordes för 30 år sedan, men varför är det så? Det skall vi ta reda på under denna artikel, vi skall också ta reda på vad man kan göra åt problemet, hur man gör för att dricka säkert, minska konsumtionen, få unga till att säga nej till alkohol och hur vi stoppar langning av alkohol till minderåriga.

Följ med på denna spännande men ganska läskiga granskningen om Sveriges konsumtion av alkohol, som påverkar så många negativt.

Idag konsumerar vi mer alkohol än för 30 år sedan

För 30 år sedan konsumerades det 1.26 liter per kvadratmeter i Sverige, men idag konsumeras det istället 2.11 liter per kvadratmeter, det är alltså nästan dubbelt så mycket som för 30 år sedan. Men varför är det så? I och med att Sveriges samhälle och dess ideal höjs på människor, mycket om hur man skall bete sig, så har unga börjat dricka mer än vad unga för 30 år sedan gjorde. Det handlar mest om grupptryck, och den största gruppen är killar mellan 14-17 år. Många verkar tro att det beror på att man skall försöka vara macho, och att dricka alkohol när man är minderårig är macho i samhällets ögon.

Vi måste därför försöka lära våra barn att dricka säkert och att våga avstå från att dricka alkohol i ung ålder. Statistiken visar också på att langning i Sverige har ökat, och därför får unga tillgång till alkohol lättare idag än för 30 år sedan. Idag är det också en fin dekoration att ha stora vitrinskåp fyllda med alkohol, vilket unga har lätt tillgång till då. Vi har fått många bekännelser av unga att de ofta spär ut sina föräldrars vodka flaskor med vatten efter att de har tagit en del, och att deras föräldrar på så sätt inte märker att de tar. Det i sig kan också vara en anledning till att konsumtionen har ökat.

Ungas konsumtion av alkohol

Men hur kan man då försöka förhindra att unga dricker alkohol, när man som förälder inte ens vet att sitt barn dricker? Ett effektivt sätt är att inte lagra alkohol hemma, utan att man köper för tillfället. Ett annat sätt är också att introducera alkohol hos barn i tidig ålder. Om bar får smaka alkohol vid middagen tar bort wow-effekten av alkohol utan vuxet närvaro. Då kommer unga heller inte vilja dricka alkohol bara för att testa på, då har de redan testat på alkohol i vuxet sällskap, och dramatiken runt alkohol avtar då. Om barn får smaka alkohol till maten eller på kvällen ihop i vuxet sällskap kommer unga istället välja att hitta på något annat än att dricka alkohol ihop, då de ändå vet hur det smakar, och det är inget nytt.

Systembolaget har också gjort en väldigt noggrann och riktig undersökning om hur man dricker säkert alkohol i samhället, vilket jag rekommenderar alla er att läsa. Deras undersökning är aningen mer detaljerad och innehåller också statistik som backar upp deras uttalanden. En annan väldigt bra artikel om alkoholkonsumtion är Wikipedias artikel om alkoholkonsumtion och hälsa. Jag rekommenderar alla att läsa den!

Hur vi skall dricka säkert framöver

Att Dricka säkert och ansvarsfullt i samhället kanske känns som en omöjlighet, men det är det inte, inte om vi alla hjälps åt för att försöka minska wow känslan kring alkohol och nyfikenheten hos unga. Det absolut viktigaste och bästa sättet att minska konsumtionen är att våga säga nej till alkohol, att lära sina barn om alkohol i ung ålder och att våga säga nej till lagning.

Har man svårt eller vågar inte säga nej till alkohol eller lagning finns det självklart hjälp man kan få. Du kan läsa mer om hur du kan få hjälp på systembolagets hemsida eller på alkoholhjalpen.se. Det finns även hjälp och tips via telefon som du kan få. Behöver du hjälp finns det alltid hjälp att få, du behöver bara samla dig mod till att be om hjälp.

Jag hoppas att denna artikel har varit till hjälp och att du börjar tänka och fundera kring att dricka säkert.

Leave A Reply

Your email address will not be published.