Mat kombinerat med dryck

0

Mat kombinerat med dryck är inte alltid lätt, mycket kan gå fel och ibland kan det kännas som en hel vetenskap. Ska man ha vitt vin till fisk, eller var det rött? Skall det vara sött eller beskt? Man kan ha många tankar och funderingar när man skall välja dryck till maten, men saken är den att det inte alls behöver vara så svårt som man tror. Ett sätt är att bara välja ett vin eller annan dryck som man vet att man tycker om, och sen dricka det till maten oavsett maträtt. Du behöver inte alltid dricka alkohol heller, ett glas iskallt Coca Cola kan också vara himmelskt gott många gånger.

Men för dig som verkligen vill dricka alkohol till maten, men som har problem med att välja mat kombinerat med dryck så har vi nu sammanställt en artikel om vad som fungerar till vad.

Det finns 5 grundsmaker som vi människor känner av. Det är sälta, syra, sötma, beska och umami, och genom att kombinera dessa med vad du skall servera för mat kan du påverka smakupplevelsen.

Grundsmaker och vad de olika smakerna har för olika egenskaper

Sälta

Sälta återfinns i överlag i mat men sällan i drycker. Bland annat kan ibland Sherry av finotyp och viss maltwhisky ha en liten sälta. Sälta i maten gör att upplevelsen av sötma, beska och friskhet blir lägre i drycken, men öl med en tydlig beska är ofta det bästa alternativet till salta rätter. Så om du skall servera dryck med en liten sälta så rekommenderar jag dig att servera med fördel salta tilltugg.

Syra i maten gör att drycken känns mindre frisk, söt, sträv, besk.

Syra

Både i mat och dryck finns syra, till exempelvis i matlagningsvin och vinäger, citron och tomater. Om maten är syrlig så gör den att drycken känns mindre besk, frisk, sträv och sötare.

Syra i maten gör att drycken känns sötare, mindre frisk, sträv och besk. Syra i drycker gör att maten känns sötare, frisk, besk, het.

Sötma

Sötma från socker, honung och frukt tillför en tydlig sötma är ingen nyhet, men det kanske kommer som en nyhet att feta mejeriet såsom grädde och tillagade rotsaker eller ger lök också ger maten sötma.

Det är tack vara sötma som drycken känns friskare, strävare, beskare och mindre sött. Vin är som du kanske redan vet syrligt och ofta både torrt och strävt, och är därför sällan det bästa valet. Vill du ändå servera vin till maten är det bra att välja ett vin som är minst lika sött som maten själv, på så sätt känns drycken inte för friskt eller syrligt.

Sötma i maten gör att drycken känns friskare, beskare, strävare och mindre sött. Sötma i drycken gör att maten känns friskare, beskare, mindre salt och sött.

Besk

Bitterhet är sällsynt tydlig i mat men återfinns oftare i olika ölsorter. Det är Humle som ger så gott som all öl viss beska, och i mat såsom grillad eller stekt mat och i många grönsaker kan man hitta beska.

Beska i maten gör att drycken känns beskare, sötare, strävare, hetare och Mindre frisk. Beska i drycken gör att maten känns beskare, sötare, mindre frisk och salt samt hetare.

Umami

Den femte grundsmaken är Umami, och betyder ungefär delikat på japanska. Umami används som smakförhöjare i olika kryddblandningar och i buljong, dessutom förekommer det också naturligt i en mängd olika livsmedel såsom fet fisk, skaldjur med mera.

Asiatiska rätter är rika på Umami då de ofta innehåller både sojaprodukter och umamirik fiskås. Vitt vin eller öl med låg beska är vad som rekommenderas som den bästa kombinationen.

Umami i maten gör att drycken känns strävare och beskare.

Vill du läsa mer om grundsmakerna kan du läsa vidare på Wikipedia artikel om grundsmaker.

Leave A Reply

Your email address will not be published.